Kjetil Brusveen var pasient hos oss i 2022, og har bare godt å si om behandlingen og oppfølgingen han fikk på Hernes Institutt. Vi kan ikke kalle det noe annet enn en “solskinnshistorie”.
Åpent og modig
Først vil vi berømme Kjetil for at han er så modig å stå åpent frem med sin historie. Sist i en flott reportasje i avisa Østlendingen. For oss er det veldig hyggelig at det fremmes positiv informasjon om vårt behandlingstilbud, men enda viktigere er det at hans historie kan bidra til å hjelpe andre mennesker i samme situasjon: Det finnes håp, selv om alt ser ganske mørkt ut!
– Jeg fikk et nytt liv etter oppholdet i Hernes, forteller Kjetil til Østlendingens journalist.
Han hadde gått sykmeldt i fire år da han kom inn til behandling hos oss. Årsaken til at han fikk problemer i utgangspunktet var en ryggskade han fikk da han jobbet som lastebilsjåfør. Både han og legen trodde først det var muskulært og forbigående, men det viste seg at det var en permanent skade i en nerve i ryggen. Noe som gjør at Kjetil må leve med betydelige og vedvarende smerter.
Ungt utenforskap
Kjetil er 33 år. Den tiden han har gått sykmeldt, og heller ikke vært i utdanning, har han tilhørt den gruppen mennesker som er rammet av det vi kaller “ungt utenforskap”. Han forteller selv til avisen hvordan det føles:
– Jeg har jo tenkt hele tiden at jeg skulle ut i jobb igjen, og vært veldig bestemt i hodet mitt. Men så havner du i en sirkel der du prøver det ene etter det andre, uten at det blir noen bedring. Etter hvert som tida gikk, og ikke noe hjalp, ble jeg mer og mer sikker på at jeg kom til å bli uføretrygdet. Du mister liksom hele tilhørigheten til samfunnet.
En ting er å håndtere og forholde seg til de fysiske plagene, men når man mister troen på at ting kan ordne seg er det selvfølgelig også en stor psykisk belastning. Man blir negativ til det meste.
Fysioterapeuten visste råd
Opp gjennom årene har Kjetil måttet forholde seg til mange instanser og behandlere. Fastlege, fysioterapeut, sykehus, en smerteklinikk og NAV for å nevne noen.
Fysioterapeuten som han gikk til hadde hørt om Hernes Institutt, og foreslo at fastlegen skulle henvise til behandling der. Som sagt så gjort, og Kjetil fikk tilbud om behandling hos oss.
– Jeg ble så godt tatt imot! Fra jeg gikk igjennom hoveddøra for første gang, følte jeg at alle var så forståelsesfulle og ville meg vel. Det var ikke snakk om noe samlebånd, men de virkelig så meg.
Mens Kjetil var på Hernes Institutt ble det avholdt møter med NAV, som forberedte tiden etter utskrivelse, slik at det ble minimalt med venting før Kjetil kom i gang med arbeidsforberedende trening i regi av Mjøsanker.
Fra høsten skal han i gang med et toårig IT-studie som vil gi ham formell kompetanse som kreves for mange jobber i teknologibransjen.
Vi på Hernes Institutt er veldig glade for at Kjetil har funnet sin retning, og ønsker ham alt godt videre. Hele intervjuet med Kjetil som avisa Østlendingen har publisert kan du lese HER (for abonnenter).