Mer nettverk – bedre beredskap

God beredskap og samfunnssikkerhet handler om god oversikt over fagfolk og ressurser i et lokalsamfunn, slik at alle gode krefter kan hjelpe hverandre i en krise. Dette var tema da Elverum Næringsforening/faggruppe helse besøkte Hernes Institutt 20.mai 2025.

På besøk i Kulbulia, Hernes: Gruppen av besøkende fra Elverum Næringsforening, sammen med direktøren på Hernes Institutt. (Alle navn nederst i saken)

Et nasjonalt ressurssenter i Hernes

Den helsefaglige gruppa fra næringsforeningen ønsker mer innsikt i hva ulike helseaktører i Elverum kan tilby både til daglig og som en del av den lokale beredskapen.

Nederst i denne saken finner du navnene på alle som deltok på møtet, og lenke til Elverum Vekst / Næringsforeningen.

På Hernes Institutt fikk gruppa høre mer om hvordan 43 ansatte på Hernes Institutt arbeider med langtidssykemeldte som skal tilbake til arbeidslivet. Det legges opp til et bredt og samtidig samarbeid mellom hver enkelt pasient, arbeidsgivere, NAV og Hernes Institutt for at dette skal lykkes.

-Det er bare Hernes Institutt og rehabiliteringssenteret i Rauland i Telemark som arbeider slik vi gjør med arbeidsrettet rehabilitering, så Elverum har et unikt ressurssenter på dette området, sa direktør Ole Jo Kristoffersen til en lydhør forsamling.

Besøk: Direktør Ole Jo Kristoffersen var vertskap da assisterende kommunedirektør Lena Haugseth i Elverum kommune var på besøk sammen med en gruppe helseaktører fra Elverum Næringsforening.

Han la også vekt på den faglige bredden ved instituttet, med leger, fysioterapeuter, attføringskonsulenter, idrettspedagoger og arbeidsinstruktører på lønningslista.

-Vi lykkes fordi alle våre ansatte samarbeider tett rundt hver pasient.

-Vi lykkes fordi alle våre ansatte samarbeider tett rundt hver pasient, og bl.a. fordi det jobbes samtidig med alle problemstillingene som holder pasientene borte fra arbeidslivet, fortalte Ole Jo.

Resultater

Ved Hernes Institutt har 45% av alle pasientene vært ute av jobb i over ett år før de kommer til behandling. Om lag halvparten av alle som før de kom til Hernes Institutt hadde vært sykemeldt under 26 uker er tilbake i arbeid ett år etter behandlingsoppholdet på instituttet.

Noe av det viktigste ved Hernes Institutt, er at mange pasienter får tilbake egen tro på framtidig arbeidsevne. 75% av pasientene som har hatt lengre arbeidsfravær enn 26 uker, tror ikke at de vil kunne komme tilbake i arbeid når de ankommer Hernes Institutt. Ved utreise er dette tallet redusert til 25%.

Beredskapsutvikling

Det er assisterende kommunedirektør Lena Haugseth som har ansvar for beredskapen i Elverum kommune. Hun takket for mottakelsen på Hernes Institutt, og sier at besøket er en del av bevisstgjøringen på hva slags helseressurser som finnes lokalt.

Bedre beredskap: Lena Haugseth har ansvaret for Elverum kommunes beredskapsarbeid, og sier det nå skal arbeides med mer oppdatering og mer nettverksbygging for å forsterke den kommunale beredskapen.

Haugseth la også vekt på at Elverum kommune nå arbeider med en revidering av beredskapsarbeidet, slik at det er mest mulig oppdatert og skalert for det trussel- og risikobildet som finnes.

-Jeg minner om funnet av den store bomben på Terningmoen militærleir for noen uker siden, sa Haugseth, og forklarte at dette var en type krisehendelse som ingen hadde forutsett at kunne skje.

Plutselig oppsto det en akutt fare med mange mennesker tett opptil der bomben ble funnet, og sikkerhetssonen som ble opprettet førte til at jernbanen og bruene over Glomma ble stengt. Dermed ble kritisk viktige forbindelser over elva satt ut av spill.

Samarbeid

Funnet av den udetonerte bomben fra andre verdenskrig var også en direkte trussel mot viktig infrastruktur som vann, avløp og strøm i et større område.

-Dette illustrerer hvor viktig det er å arbeide med både «tenkelige og utenkelige» scenarioer for mulige risikoer, sa Lena Haugseth videre i sin orientering.

Hun understreket også behovet for at både offentlige og private helseaktører kjenner til hverandre, og at slike ressurser raskt finner hverandre når det oppstår en krise.

Elverum er en forsvarskommune, og det gjør det også sannsynlig at sivile ressurspersoner kan bli trukket inn til tjeneste dersom det utvikler seg en alvorlig krise.

-Det betyr at vi også må planlegge for at vi har færre ansatte i blant annet helsesektoren, som da må løse grunnleggende viktige helsetjenester til befolkningen, forklarte Haugseth.

-Vi skal jobbe mye med beredskapsutvikling framover.

Elverum kommune og næringsforumet samarbeider nå rundt slike spørsmål og temaer, der målet er at flere lokale sårbarheter skal avdekkes. Deretter skal dette brukes i en planlegging som gjør den lokale beredskapen enda bedre.

-Vi skal jobbe mye med beredskapsutvikling framover. Derfor er det også bra med oppdatert kunnskap om hva blant annet Hernes Institutt representerer av ressurser for oss i Elverum, avsluttet Lena Haugseth.

Deltakere

Dette var deltakerne fra Elverum Næringsutvikling på besøket på Hernes Institutt: Lena Haugseth, Ass kommunedirektør Elverum, Trygve Klingen, Veileder i Tepas kompetanse, Mette Løhren, Norsk senter for beredskap og helseindustri, Geir Hovland, Retreatsenteret Søsætra, Marius Andersen, Andersen Kiropraktorsenter, Øyvind Tjeldnes, Avtalespesialist i psykiatri, Julie Lorch-Falch Chrissafopoulos, Elverum Næringsforum, Asbjørn Lunde, Elverum Vekst, Sissel Paulsen Sundeng, Prosjekt fagskoleutdanningen i Sør-Østerdal. Fra Hernes Institutt deltok direktør Ole Jo Kristoffersen.

Les mer om Elverum Næringsforening her.

 

Translate »