Rørende pensjonisttreff på Hernes Institutt

Arnfinn Uthus og Dagfinn Holter Christensen og Bjørn Holter Christensen
Arnfinn Uthus, Dagfinn Holter Christensen og sønnen Bjørn Holter Christensen

Det første i en rekke arrangementer der Hernes Institutt inviterer til omvisning i den nye bygningsmassen, ble gjennomført på onsdag formiddag denne uka. Denne gangen var det pensjonister som avsluttet sitt yrkesaktive liv i instituttets tjeneste som var invitert. – Det dere drev med, lever fremdeles videre her i dag, forsikret direktør Maths Johanson  dem om. (Les artikkel i Lokalavisa HER)

Arrangementet er en kombinasjon av at Instituttet feirer 60-års jubileum og ønsket om å vise fram nye Hernes Institutt til tidligere medarbeidere som avsluttet sitt yrkesaktive liv mens de enda arbeidet på instituttet. Flere nåværende ansatte var til stede på arrangementet, samt styreleder Steinar Sætervadet og varaordfører i Elverum kommune, Arnfinn Uthus.

Leif Hvorup og overlege Hilde Nitteberg Teige
Leif Hvorup og overlege Hilde Nitteberg Teige er skjønt enige om at man må møte folk der de er og at det finnes noe godt i alle mennesker.

Gråt da han så kaoset 
Programmet for besøket startet med en bildekavalkade av byggeprosessen på storskjerm, presentert av prosjektleder Ole-Jo Kristoffersen. – Kameraet har stått på samme plass og tatt et bilde om dagen, forklarer Ole-Jo tilhørerne. – Vi har derfor hatt god oversikt over prosessen. Det var ganske folksomt og kaotisk her i perioder: Alle ansatte, pasienter pluss 100 bygningsarbeidere på samme sted, det var en utfordring. Pasientene bodde i brakkerigg og været var dårlig. Det har vært en vei å gå, men utrolig godt å være i havn – etter skjema!
– Jeg gikk en tur på området her, midt i bygginga, skyter tidligere arbeidstreningsleder på Hernes Institutt Leif Hvorup (88), inn. – Jeg grein etterpå! Men det er fint her nå, forsikrer han.

Godt arbeidsmiljø
Etter bildekavalkaden ruslet forsamlingen rundt i hovedbygningen. Dagfinn Holter Christensen (89), som var den tredje lederen i rekken hos Hernes Institutt (fra 1961), fikk se igjen sitt gamle kontor, nå nyoppusset og integrert i den nye bygningsmassen. – Du var en god sjef!, utbryter overlege Hilde Nitteberg Teige smilende. – Ja, jeg mener jeg var ganske tolerant, repliserer Christensen kjapt, med et aldri så lite glimt i øyet.

Alice Uthus
Arnfinn Uthus og hans mor: Alice Uthus bodde rett i nærheten og arbeidet som renholdsmedarbeider på HI fra 1956. – Den gangen var det bare elever her, forteller hun

Stolt som en hane
I kantina var det gjort klart kaffe og kaker, og vakkert pyntet med hvitveis for anledningen. Direktør Maths benyttet sjansen til å takke både Elverum Kommune – som stilte med bankgaranti – og pensjonistene så mye for den innsatsen de gjorde da de arbeidet på instituttet. – Alle dere har tatt del i og lagt grunnlaget for den suksessen som Hernes Institutt opplever i dag. Innholdet og grunnfilosofien var det dere som skapte, påpeker Maths. – Det har resultert i at vi nå er en nasjonalt ledende institusjon hva gjelder fagkunnskap på dette feltet. Jeg ser lyst på fremtida og er stolt som en hane over det vi har fått til her! I 2015 har vi planer om å ha 45 pasienter her til enhver tid, en økning til 16 500 pasientdøgn per år.

Det arbeides også mot å legge til rette for et nytt tilbud for unge voksne som har behov for hjelp til å bygge seg opp. Dette gjør at vi må øke antallet ansatte, forteller Maths.

Kjell Arild Andersen og Ranveig Nymoen
Stor gjensynsglede: Arbeidsinstruktør Kjell Arild Andersen gir tidligere renholdsoperatør og humørspreder Ranveig Nymoen en bjørneklem.

Utfordrer Hernes Institutt
Varaordfører Arnfinn Uthus kommenterte direktørens tale da han reiste seg for å si noen ord på vegne av Elverum Kommune. – Hernes Institutts gode omdømme kommer også kommunen til gode, vi er både stolte og glade over det som har skjedd her, sier han og kommer med en varm hilsen fra ordfører Erik Hanstad. – Selv om det har kostet, så har det vært et stort kommunalt løft å offentlig vann og kloakk helt opp hit, noe vi er svært fornøyd med, legger han til.

– Men nå vil jeg utfordre Hernes Institutt til å hedre Per Føyn, fylkesskogmesteren i Hedmark som fikk ideen og stiftet HI i 1954. Han fortjener en markering av noe slag, avslutter Uthus.

Direktør Maths Johanson og de ansatte tok utfordringen og lovte å gå i tenkeboksen.