I 2024 er det 70 år siden Stiftelsen Hernes Institutt ble etablert. I den anledning byr vi på noen historiske artikler.
Tekst og foto er hentet fra boka «Når de andre har gitt opp», som journalist og forfatter Knut Fjeld skrev for instituttet i 2016.
Nybygging for framtida
Det har vært mange merkedager og viktige hendelser på Hernes Institutt siden dørene åpnet i 1954.
15.desember 2011 må sies å være en av de virkelig store merkedagene. Da vedtok et enstemmig kommunestyre i Elverum en kommunal garanti på 50 millioner kroner til instituttet, som igjen var nøkkelen til finansieringen av en utbygging til langt over 100 millioner kroner.
-Det har vært en lang og kronglete vei å gå, og vi har mange å takke, sa daværende direktør Maths Johansson da anleggsmaskinene endelig gikk løs på grunnarbeidene for nybygging sommeren 2012.
Et eksempel på felles innsats
I 2012 skrev Østlendingen om byggestarten; «I bunn lå en helt nødvendig garanti på 50 millioner kroner fra kommunen. Utbyggingen sikrer et godt pasienttilbud, optimisme og langsiktighet.
I et slikt perspektiv er det også positivt at selskapet de siste fem årene har levert gode tall. Selv om Hernes Institutt er en ideell stiftelse som ikke har til formål å tjene penger, er det viktig at stiftelsen viser at den er god på drift.
Det gjør det selvsagt lettere å få med kommune, bank og lokalt næringsliv på laget».
Byggearbeidene skulle vare i mange måneder, samtidig som Hernes Institutt planla for tilnærmet full drift i hele perioden. Samtidig som byggingen pågikk, ble også de gamle pasientboligene solgt.
Hvert av husene ble delt opp og «parkert» på den store parkeringsplassen ved Statoil Hernes. Her var de godt synlige som et litt trist syn i flere år, før de endelig forsvant til bruk eller gjenbruk helt andre steder.
Tilbake i Kulbulia var sporene etter de gamle husene for lengst borte, og en ny og framtidsrettet institusjon reiste seg i regi av den lokale entreprenøren Martin M. Bakken.
Ministerbesøk og åpningsdag
11.februar 2014 var det endelig klart for åpningsdag, med helse- og omsorgsminister Bent Høie som snorklipper og naturlig hovedgjest. Han og de andre gjestene fikk denne dagen se en institusjon med fremtiden foran seg.
-Vi må se etter hva vi kan mestre, og jeg mener at definisjonen på helse er å mestre, sa ministeren i sin åpningstale.
-Av og til trenger man hjelp til akkurat det, la Høie til, og samlet dermed fortellingen om Hernes Institutt i noen korte setninger.
Etter ombyggingen har det kommet mange nye pasienter til Hernes Institutt, og fått hjelp med både livsmestring og livskvalitet. Her kan du lese om Gry Loftet fra Elverum, som minnes god behandling ved instituttet https://hernes-institutt.no/bedre-pa-livsmestring-rett-og-slett/
Instituttet skal alltid videre!
I Knut Fjelds jubileumsbok fra 2016 blir den nye direktøren, Ole Jo Kristoffersen, spurt om hvor veien går videre for institusjonen i Kulbulia øst i Elverum.
-Omdømme skapes ikke av fine bygninger og gode avtaler – det er resultatene av et godt omdømme. Det er det som foregår inne i bygningene, det som er planlagt, gjennomført og videreutviklet av dyktige og dedikerte ansatte som har skapt instituttets gode omdømme, sa Kristoffersen til Østlendingen.
Samfunnet og arbeidslivet er i stadig endring, og da må også et sted som Hernes Institutt også være i stadig endring. Da historien om instituttet begynte, var pasientene først og fremst slitere fra tømmerskogen i Hedmark.
I årene som har gått har stadig nye pasientgrupper kommet til Hernes.
I jubileumsåret 2024 var blant annet Tor-Gabriel en pasient fra en ny og viktig målgruppe for Hernes Institutt; yngre mennesker som av ulike grunner trenger god veiledning og støtte på vei inn i arbeidslivet, eller tilbake til arbeidslivet.
Les hele historien om Tor-Gabriel her https://hernes-institutt.no/et-vinnerlag-rundt-tor-gabriel/
. . .
Takk til alle som har fulgte denne artikkelserien i jubileumsåret – vi avslutter senere i desember med en gjengivelse av jubileumstalen til pensjonert lege og fagansvarlig Hilde Nitteberg Teige på jubileumsfesten for ansatte og pensjonister på Elgstua i Elverum i begynnelsen av november 2024.
Det er en tale vi med glede bringer videre til lesere og gode venner av Hernes Institutt her på nettsidene!