– Bedre på livsmestring, rett og slett!

Gry Loftet er fornøyd, og har bedre livsmestring etter hjelpa hun fikk på Hernes Institutt for seks år siden.
(Tekst og foto i denne artikkelen: Ingvar Midthun)

Gry Loftet (48) i Elverum var utslitt av arbeid og ansvar for seks år siden. Hun var sjukmeldt og nær ved å miste håpet om å vende tilbake til arbeidslivet. Noen uker på Hernes Institutt ble både løsningen og redningen.

I høstens utgave av Revmatiker-magasinet forteller hun sin historie. Nederst i denne artikkelen finner du en PDF med oppslaget i magasinet.

Summen av alt

-Det ble for mye for meg, sier Gry da vi møter henne så mange år etter nedturen, som ble snudd til en opptur etter 12 uker på Hernes Institutt. Hun forteller om uker med mye trening og mange samtaler på instituttet. -Det handler om at jeg har blitt mye bedre på min egen livsmestring, rett og slett. -Jeg hadde så mange jern i ilden og så mange omsorgsoppgaver at det ble for mye når jeg i tillegg fikk aksial spondyloartritt, eller det som het Bekhterevs tidligere. Da ble det behov for både klarere rammer og mer fysisk aktivitet for å få en bra hverdag og et godt liv. I dag er Gry utdannet ungdomsarbeider med jobb på Elverum ungdomsskole.

Hva tenker du tilbake på som den største forbedringen i livet ditt etter oppholdet på Hernes Institutt?

-Det må være at jeg klarer kombinasjonen av hvile og arbeid på en så god måte. Jeg bruker kreftene mine på rett plass, mosjonerer jevnlig og er med på ukentlige bassengtreninger.

Tilbake til arbeidslivet

I dag er Gry Loftet bevisst på sine egne krefter og muligheter. Hun setter klarere grenser og lytter bedre til kroppens signaler. -Nå planlegger jeg at jeg skal være i arbeid fram til pensjonsalder. Siden oppholdet på Hernes Institutt har jeg faktisk ikke vært sjukmeldt en eneste gang på grunn av ryggen. Det hadde jeg ikke trodd kunne være mulig, før oppholdet i Hernes!

Jobbing med mulighetene
Therese Otterlei er fysioteraput på Hernes Institutt, og gleder seg over de gode resultatene Gry fikk av sitt opphold.

På Hernes Institutt sender fysioterapeut Therese Otterlei gode tanker til Gry og hennes vei tilbake til et godt liv som yrkesaktiv. -Vi møter våre pasienter med en gjennomarbeidet modell som vi over mange år har utviklet her på Hernes Institutt, forteller Therese. -Vi møter folk som Gry med spørsmålet om hva de faktisk kan få til, ikke det motsatte. Så finner vi veier framover sammen. Vi bruker tilrettelagte treningsøkter, arbeidstrening, samtaler og kognitiv terapi. Når vi ser helheten for hver enkelt pasient, så løser vi dette som regel med folk som Gry i ledelsen for sin egen behandling og forbedring. -Det blir noen gode sirkler som forsterker hverandre, og svært ofte ser vi store forbedringer på flere plan for de som reiser hjem etter et opphold hos oss.

Kroppen og hodet samtidig
Ole Jo Kristoffersen er direktør på Hernes Institutt, og han håper enda flere kan få hjelp på instituttet i åra framover.

Ole Jo Kristoffersen er direktør på Hernes Institutt, den ene av to institusjoner i sitt slag i Norge. -Slitasje og utmattelse kan sitte både i rygg, armer, bein og hode. Da må vi også jobbe med alt dette samtidig, sier han. Instituttet i Elverum har sterke og målbare resultater i sitt arbeid med enkeltmennesker som kommer til et opphold, og vet derfor at metoden og samarbeidet med hver enkelt pasient virker.

Norge må bruke verktøykassa

-Vi på Hernes Institutt er en viktig del av verktøykassa som politikere og helsemyndigheter kan bruke enda bedre. Da kan vi også nå samfunnets mål enda bedre; nemlig at så mange som mulig av oss må være i stand til å stå i arbeid helt fram til pensjonsalder, sier Ole Jo.

-Dette er god samfunnsøkonomi, og det er uten tvil det beste for Gry, hennes familie og veldig mange andre vi tar imot her på Hernes Institutt, avlsutter Ole Jo.

Last inn og les artikkelen om Gry fra Revmatiker-magasinet (PDF)

 

Translate »