Bokslipp: “Når de andre har gitt opp”

Bokbad ole jo og ordfører web
Ordfører Erik Hanstad og konstituert direktør Ole Jo Kristoffersen

“Lettlest og kunnskapsgivende” skriver Østlendingen boka som omhandler Hernes Institutts historie. Forfatter Knut Fjeld har brukt et år på å skrive et dette verket som presenterer både ildsjeler og pionerer, politiske dragkamper og mange gode historier om liv og levnad på instituttet. 

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, sies det. Nå når boka endelig er ferdig, er det lov å være fornøyd med resultatet. Ikke minst fordi det er Knut Fjeld, anerkjent journalist, forfatter og nærmeste nabo til instituttet i oppveksten, som har ført den i pennen. Fjeld har klart å fortelle Instituttets historie i et lett og ledig språk, forståelig og uhøytidelig der det er på sin plass. Han har også trukket frem artige, nesten avglemte historier og vist hvor viktig utviklingen av stedet har vært både nasjonalt og lokalt, for fagfeltet som helhet og for den enkelte pasient. Hernes Institutt avmystifisert, som han konstaterer i prologen i boka:

Bokbad Knut Fjeld web
Forfatter Knut Fjeld

Det var mye ryggvondt hjemme, men jeg tror ikke at det var stikkordet til avmystifiseringen av hva dette “instituttet” kunne bedrive. Derimot det svake ryktet om en sykkel det gikk an å sykle på mens den sto aldeles stille, og som altså sto i Kulbulia.” (Sitat fra boka, Knut Fjeld)

Bokslipp på Folkehøgskolen 
For noen dager siden inviterte Hernes Institutt til Bokbad på Elverum Folkehøgskole, der det var duket for den mer offisielle presentasjonen av boka. Til stede i den trivelige peisestua var forfatteren, representanter fra kommunen, tidligere (og legendariske) arbeidsinstruktør Leif Hvorup, NAV, Hernes Institutt, og andre berørte nøkkelinstitusjoner. Dessuten var familien til avdøde direktør Maths invitert for å ta del i arrangementet. Boka er spesielt dedikert til hans minne.

Det ble en hyggelig kveldsstund, med høylesing fra boka og en særdeles rakrygget eks-pasient som sang og underholdt, samt ga noen glimt fra oppholdet på Hernes Institutt. Et opphold som bokstavelig talt snudde negativt til positivt:

– De ansatte er der for hverandre for å hjelpe den ene, oppsummerer han sin opplevelse av oppholdet. – Man er i de beste hender når man kommer til instituttet, noe som har gitt meg både et fysisk og et psykisk løft i livet. Jeg har fått ny viten om meg selv og om mitt potensiale, smilte han til forsamlingen. – Tenk å bli møtt som en ressurs fra første dag!

Bok innhold web
Faksimile av historie fra boka som gikk verden rundt: Danset vekk trygd

Både varaordfører Arnfinn Uthus og ordfører Erik Hanstad hold varme og positive taler om instituttet. Uthus har vokst opp like i nærheten av instituttet og var i sin tid en stor pådriver for den nye veien inn til instituttet, som nå heter Instituttveien: – Denne institusjonen har betydd utrolig mye for bygda vår i veldig mange år, sier han. Ordføreren var heller ikke snau med sin omtale:

– Dere har vært helt avgjørende for at tusenvis av mennesker kan fortsette i arbeidslivet. Det betyr selvsagt mest for den enkelte, men også for de kommunene de bor i, og mange av dem bor faktisk også i Elverum, sa ordfører Hanstad. – Dere er så utrolig viktige for den enkeltes velbefinnende både fysisk og mentalt, fordi dere lærer dem mestring og derved gir dem tilbake troen på et bedre liv, ja rettere sagt troen på seg selv. Samtidig sparer dere samfunnet for betydelige summer som samfunnet kan bruke på noe annet. Dere har markedsført “arbeidsrelatert rehabilitering” på en forbilledlig måte som har satt dere helt i førersetet på noe som alle helsepolitikere i landet, samt andre helserelaterte faggrupper virkelig har fått opp øynene for, ikke minst Regjeringen –  eller, skal vi si ulike regjeringer.

Bokbad Espen web
Tidligere pasient Espen Thorstensen spilte og sang for gjestene

Inntekter av boka går til et godt formål
En av grunnene til at boka offisielt ble sluppet på Elverum Folkehøgskole, er at det er et av prosjektene til skolen som skal nyte godt av inntektene ved salg av boka. – Boka var i utgangspunktet tenkt som en gave til våre forbindelser og i forskjellige sammenhenger der det var naturlig å gi en gave, sier konstituert direktør Ole Jo Kristoffersen. – Men når vi så omfanget av den og skjønte at den også kunne ha en verdi for andre – som en lokalhistorisk dokumentasjon og en interessant historie – tenkte vi at den like gjerne kunne gjøres tilgjengelig for et større publikum.

Rektor Åsmund Mjelva på Elverum Folkehøgskole er begeistret for muligheten. – Vi har noen prosjekter i Afrika som elevene våre jobber med, så dette er en flott sjanse til å skaffe midler for å hjelpe andre, smiler han.

Bok bruk web
Inntektene fra boka går til et godt formål

Kan bestilles på nett eller hentes på Folkehøgskolen
Boka koster 200 kroner og er trykket i et begrenset opplag. Den vil være for salg ved henvendelse i ekspedisjonen på folkehøgskolen. Der tar de både kontanter og kort. Det er også mulig å bestille den via internett og få den sendt i posten. Betaling via Vipps (kommer) eller rett til konto: 3000.32.14830. Merk innbetalingen med “Hernes Institutt”.

Bestill bok og få den rett i postkassa. Kostnader for porto/emballasje kommer i tillegg: (Husk å trykke Send)

Nytt felt(nødvendig)

 

Translate »