En grunnleggende livsforandring

Tidlig i 2024 flyttet Telenor Kundeservice inn i Kongsvinger Science Park, og Ronny Henriksen var blant de mange ansatte som trivdes i nye lokaler. Men først og fremst trivdes Ronny med det han kaller sin grunnleggende livsforandring, med hjelp fra Hernes Institutt. 

Etter at livet virkelig var i motbakke i 2022 og 2023, kjenner han seg bedre rustet for livet enn på lenge, også når tilværelsen på nytt tar noen rundkast våren 2024. 

Ronny Henriksen er på et annet sted i livet, blant annet takket være et behandlingsopphold på Hernes Institutt i 2023.

-Skal jeg være helt ærlig, så vil jeg nok kalle det for en personlig suksesshistorie, sier Ronny om de siste månedene.

Etter flere år med perioder inn og ut av sjukmelding, anbefalte fastlegen arbeidsrettet rehabilitering på Hernes Institutt i Elverum høsten 2023.

Det ble til sju uker med styrketrening og mental trening som nå gir veldig gode resultater. 

Mørketid 

Ronny Henriksen kom tilbake i full stilling som opplæringsansvarlig i Telenor etter ukene på Hernes Institutt, etter flere vanskelige år med ryggplager og smerter. Smertene førte til lange perioder med lite fysisk aktivitet og mye bekymring for helsa og hverdagen.  

Ronny tenker seg litt om, før han starter på en forklaring av hva han slet med.

-Enkelt sagt handler det vel om flere ting. Jeg veide for mye, hadde hatt 2-3 prolapser i ryggen og fikk noen psykiske barrierer mot for mye bevegelse og fysisk aktivitet i frykt for nye smerter, sier 47-åringen fra Oslo som har valgt Kongsvinger som nytt bosted og arbeidssted.  

-Samtidig skal det sies at jeg aldri har vært noen idrettsmann, forteller Ronny. Han vokste opp på Tøyen, og ble mer hektet på korps og dataspill enn idrett og friluftsliv i ungdommen. 

-Det ble mange timer med mye stillesitting og statisk aktivitet, og slik har det fortsatt opp igjennom voksenlivet også. 

Men derfra til lange perioder med sjukemeldinger er det jo et stykke? 

-Ja, men ryggplagene gjorde meg bekymret for hva som kunne skje hvis jeg trente feil. Den lille treningsgleden jeg hadde forsvant i en serie med “vondter” og bekymringer. Det førte meg inn på et spor med for lite fysisk aktivitet og mange negative tanker om fysisk trening og aktivitet. 

Dermed ble det “jo-jo-trening” for Ronny. En hverdag der fysisk aktivitet varierte sterkt, og der mye ble begrenset av smerter og mentale sperrer i frykten for smerter. 

-Slike mentale sperrer skiller ikke mellom ekte smerter og bekymringer for mulige smerter som svirrer i hodet. Det var kombinasjonen av dette som virkelig ikke var bra for meg, forteller Ronny. 

Ronny på en av sine faste treningsøkter i Kongsvinger, der han nå også hjelper andre på øktene med spinning.

Stor forandring 

Det var fastlegen som henviste til behandling på Hernes Institutt, etter at hans nærmeste leder i Telenor Kundeservice hadde tatt opp saken med Ronny. 

Heidi Årbogen Kjærvik er kundesenterleder Telenor Kongsvinger, og har vært nærmeste leder for Ronny. 

-Jeg ble rett og slett rørt til tårer da jeg så hva ukene på Hernes Institutt gjorde med Ronny. Han tok imot meg på besøk den siste uka han var der, og jeg møtte en mann med rak rygg og stolthet over hva han hadde fått til, sier Heidi.  

-Da han reiste dit i september i fjor, var han preget av en ond spiral av ryggsmerter og en knekk i den mentale helsen. På seks-sju uker fant dyktige behandlere ut av hvordan til skulle hjelpe Ronny med både “gass og brems” i eget liv, og det er jo åpenbart han han har lært mye om seg selv under dette behandlingsoppholdet. 

Hvordan merket du endringen da han kom tilbake? 

-For det første ved at Ronny satte klarere grenser for seg sjøl, Han var tryggere på sin egen kapasitet, og brukte kreftene og hodet bedre enn før. Jeg opplevde også at Ronny fikk økt arbeidsevne og trivdes bedre på jobb. 

Du besøkte Ronny da han var på behandling ved Hernes Instituttet, hvorfor var det viktig for deg? 

-Jeg tenker at dette besøket og oppfølgingsarbeidet fra meg som nærmeste leder var svært nyttig for oss begge. Når en ansatt som Ronny er frisk, motivert og produktiv, bidrar det både til bunnlinja i selskapet og til arbeidsmiljøet generelt. 

En sjokkmelding 

Kort tid etter at Ronny var tilbake på jobben i Telenor, kom en sjokkbeskjed som satte Ronny på ny prøve. Telenor varslet nedbemanning, og stillingen til Ronny skulle avvikles. 

-Det er vel den sterkeste testen jeg kunne få på at jeg nå har forandret og forbedret meg etter oppholdet på Hernes Institutt, sier Ronny noen uker senere.  

Etter mange fine år i Telenor, er Ronny nå i gang med forberedelser til nye arbeidsoppgaver og arbeidsgivere.

Han brukte halvannet døgn på tanker om framtida, og valgte en sluttpakke fra Telenor før han reiste på en god sydenferie med familien. 

Hva skjer nå? 

Ronny smiler, og tenker litt på spørsmålet. -Jeg vet ikke helt, men jeg vet at jeg har litt tid til å tenke på en slags omstart i arbeidslivet.  

Nå bruker jeg litt tid på kurs og godkjenninger for mine tidligere førerkort for buss og lastebil, og tenker at det kanskje kan komme til nytte i framtida. Samtidig beholder jeg roen, og tenker at dette skal jeg løse på en bra måte.  

-Jeg kjenner helt direkte på at jeg har en forbedret mental styrke til å takle dette nå, og slik er det takket være fine fagfolk på Hernes Institutt.  

-Samtidig vet jeg også at flere kjenner på slike utfordringer som jeg har hatt, og derfor synes jeg det er meningsfullt å stå fram med mine erfaringer, sier Ronny. 

Bruke tid på kropp og hode 

Det er ikke nødvendig med framlegging av noen helseattest for å se at Ronny Henriksen er i en flytsone. Før kunne han sette seg i bilen å kjøre 900 meter til arbeidsplassen på grunn av ryggen. Etter oppholdet i Hernes har dette blir endret til gåturer på flere kilometer flere ganger i uka.  

Flere dager i uka er han også på treningssenteret et steinkast hjemmefra, på Vennersberg. 

Vektløft og spinningsykkel har blitt viktig for Ronny, men først og fremst mener han det handler om helheten i livet; fysisk og mental trivsel og mestring.

-Dette handler ikke om at jeg plutselig ble smertefri, men smertene hindrer meg ikke lenger i å trene. Jeg kjenner rett og slett kroppen min mye bedre enn før, og forstår bedre hva slags trening som er bra for meg selv om det lugger litt i ryggen, sier Ronny på vei til enda en treningsøkt. 

I de siste ukene har han også kjent på verdien av bedre mental styrke, slik at bråstoppen i Telenor ikke har gjort dagene svarte. 

Så åtte uker på Hernes Institutt var en ren solskinnshistorie? 

-Nei, det vil jeg ikke si. De første ukene slet jeg med motivasjonen. Jeg møtte til alle daglige treninger og behandlinger, men hadde ikke den store troen på virkelig forandring. Faktisk var det først etter flere uker at jeg gikk mer åpent og ærlig inn i behandlingsopplegget. Nå er det mange måneder siden jeg reiste derifra, og jeg merker effekten av oppholdet hver dag, spesielt nå etter at jeg valgte sluttpakken på jobb. 

Hva skjedde? 

Ronny spoler tankene tilbake til fire uker etter ankomsten til Hernes Institutt. 

-Jeg satt i møter med fysioterapeuten og arbeidsinstruktøren min, og fikk så konkrete, ærlige og direkte tilbakemeldinger som jeg sjelden har opplevd. Begge sa at de var fornøyde med innsatsen min, men de sa også at de var sikre på at jeg hadde et mye større fysisk og psykisk potensial hvis jeg åpnet mer opp for et mer grunnleggende positivt syn på treningsøkter, arbeidstrening, samtaler og egen refleksjon, forteller Ronny. 

Arbeidsinstruktøren til Ronny på Hernes Institutt sa på et tidspunkt at han mente Ronny hadde altfor mye å gjøre i arbeidstida og på fritida. -Han ba meg tenke mer og bedre på prioriteringer av hva som virkelig var viktig for meg, og han ba meg vurdere å slutte med noe av alt jeg drev med, forteller Ronny. Det ble flere fine og ærlige samtaler og refleksjoner. 

-Det gjorde inntrykk, må jeg si. Jeg kom inn i et nytt tankemønster som har endret meg. Det har gitt meg et grunnleggende bedre syn på tilværelsen, og jeg ser flere muligheter til å endre og forbedre min egen livssituasjon.  

-Det kommer jo virkelig til nytte nå, når jeg plutselig er overflødig hos Telenor, sier Ronny i vårsola fra et sted inne i Kongsvingerskogen. 

Hodet er en del av kroppen 

Ronnys historie er ikke enestående for Hernes Institutt i Elverum. Der ser de ansatte ofte at miksen av fysiske vanskeligheter og lengre perioder med sykemeldinger også fører til mentale sperrer, en knekk i selvrespekten og dårligere psykisk helse. Da kan også veien til sjukemeldinger bli kortere. 

Til sammen blir det en miks som virkelig kan føre arbeidsfolk ut av arbeidslivet for godt, dersom ingen tar tak i utfordringene for den enkelte. -Jeg har drevet litt med coaching, og ser jo nå veldig tydelig at behandlingsoppholdet mitt i Elverum også handlet om det kognitive, sier Ronny.  

-Jeg trengte hjelp for å få til bedre erkjennelser, oppfatninger og handlingsmønstre i mitt eget arbeidsliv og privatliv. Det er kombinasjonen av god tid, aktiv trening, ærlige samtaler og mer kunnskap på Hernes Institutt som har gitt meg helsegevinst og holdningsendringer som har ført meg inn på det sporet jeg er på i dag. 

Hele mennesket 

Heidi Årbogen Kjærvik Telenor i Kongsvinger er ikke i tvil om effekten av arbeidsrettet rehabilitering, slik de tilbyr på Hernes Institutt.  

-Instituttets tilnærming tar helt opplagt hensyn til HELE mennesket, og ikke bare de fysiske symptomene som alltid vil være lettest eller enklest å se, sier Heidi.  

Heidi Årbogen Kjærvik i Telenor var Ronny sin nærmeste leder da de ble enige om at han burde søke plass på et sted som Hernes Institutt via sin fastlege.

Hun mener at det som starter som kroniske muskel- og skjelettsmerter, også kan handle om bakenforliggende vanskeligheter og utfordringer som også hører til i hodet.  

-Det at instituttet jobber så tverrfaglig i arbeidsrettet rehabilitering mener jeg må være en av de store suksessene ved Hernes Institutt. Jeg oppfatter at de over tid identifiserer og ser alle sider av sine pasienter i behandlingen, slik at de finner fram til en riktig og treffsikker behandling for hver enkelt pasient. 

Den gode følelsen 

Det har gått noen uker siden Ronny valgte å ta sluttpakken i Telenor. Det ble noen turbulente dager, men nå er det landet og avklart. Nå skal Ronny på jobbsøk med et åpent sinn, men treningsrutinene ligger fast. Han mener det bidrar til gode dager. 

-Det er jo godt å få trua på seg sjøl igjen, etter så mange år med fysiske plager og mentale sperrer som følge av slike plager, sier Ronny med et smil. -Jeg kjenner jo på min mentale innstilling, og at den også har blitt sunnere. 

For Ronny sin del handler det også om at han var “moden” for behandling, etter mange år med vanskeligheter i arbeidslivet.  

Steder som Hernes Institutt kan være svært viktige for mange, men uten selvinnsikt og egen innsats kommer hverken Ronny eller andre særlig langt med arbeidsrettet rehabilitering.  

-En slik behandling handler jo også om at man kommer til behandling til «rett tid», understreker Ronny. -Du må være på et sted i livet der du er ærlig mot deg selv med utfordringene i din egen livssituasjon, og du må ha en indre motivasjon for endring.  

-Hernes Institutt er tross alt ikke en mirakelpille, understreker Ronny. -Det handler om et behandlingstilbud over noen uker, og deretter handler det om å komme seg videre med egen kapasitet og egen vilje basert på erfaringene fra Hernes. 

En selfie fra skogen: det er nye tider, også i arbeidslivet for Ronny. Nå tar han de nye tidene positivt, blant annet med lufteturer i skogene rundt Kongsvinger.

Et godt gjensyn 

Tidlig i mai var Ronny Henriksen innom Hernes Institutt, og hilste på fysioterapeut Anne Marte Leirvik som hadde mye av behandlingsansvaret da han var på institusjonen. 

-Ronny har imponert meg i måten å være menneske på, sier Anne Marte etter visitten. -Han er genuint opptatt av at andre rundt han skal ha det bra, og at han nå har begynt å ta mer vare på seg selv også, gjør meg stolt.  

Leirvik mener måten Ronny nå har håndtert den nye livssituasjonen ute av Telenor på en veldig god måte,  og det viser hvor dedikert han har vært til å øve på alt han lærte og fått tilbakemeldinger om på instituttet.  

-I stedet for å grave seg ned og bli passivisert, har han valgt å se dette som en mulighet. Det blir spennende å følge med på hvor han lander, sier fysioterapeuten om sin tidligere pasient. 

Anne Marte Leirvik synes det er passende å sitere Søren Kierkegaard som en avslutning; “Hvis det i sannhet skal lykkes å føre et menneske hen til et bestemt sted, må man først og fremst passe på å finne ham der hvor han er, og begynne der.” 

Kanskje du er aktuell for et opphold på Hernes Institutt? Ta kontakt for en samtale med oss på telefon 62 42 24 00, eller snakk med din fastlege som kan henvise til et opphold.

Translate »