Kom tilbake i jobb etter opphold på Hernes Institutt

Bra 3 WPDa sykepleier Elin fikk problemer med rygg og hofte etter mange år i helse- og omsorgstjenesten, ble hun anbefalt å søke seg inn på Hernes Institutt. Det har hun ikke angret et sekund på.

Elin Laugstøl er 58 år og utdannet sykepleier. Når hun ett år etter oppholdet på Hernes Institutt er tilbake i 100 % jobb, er hun ikke i tvil om hva som fikk henne ut av den onde sirkelen med smerter, sykemeldinger og følelsen av å være utslitt:

– Etter mange år med forsøk på omskolering, opplegg via NAV, etterutdanning og personlige utfordringer, var opplegget her på Instituttet helt fantastisk, smiler hun. – Jeg hadde prøvd så mye annet! Jeg kan med hånden på hjertet si at å komme hit var avgjørende for meg, forteller hun.

Slitasje og tunge løft
Det er en vakker høstdag. Elin har tatt turen innom Hernes Institutt for å ta en kaffekopp med arbeidsinstruktør Hanna Enger, som hun fikk god kontakt under behandlingsoppholdet. De snakker om sin erfaring innen pleie og omsorg – og hvordan tunge løft, stress og slitsomme arbeidsstillinger kan tære på kroppen i den grad man aldri tror man kan bli frisk igjen. Elin minnes sitt første møte med Instituttet:

– Jeg visste jo ikke helt hva jeg gikk til. Men jeg trengte ikke å engste meg – jeg ble fantastisk godt tatt i mot. Tatt skikkelig på alvor. Alle er så inkluderende og vennlige. Og så eget rom med lekkert bad! Ingen hensyn å ta, bare en ting å fokusere på: Meg. Jeg husker at det føltes uvant, men utrolig godt!

Bra 2 WPTar tid å bli helt frisk
– I utgangspunktet skjønte jeg at plagene mine trengte noe mer enn en “quick fix”, forteller Elin. – Jeg slet med å finne en behandling som virket og var nok litt utålmodig etter å komme tilbake i jobb. Det gikk plutselig opp for meg at jeg kjente mange som hadde vært her, og som skrøt av opplegget. “Hvorfor har jeg ikke tenkt på det før?”, tenkte jeg og tok kontakt med fastlegen min. Han hadde egentlig heller ikke tenkt tanken, men så straks at opplegget her på Instituttet kunne være noe for meg.

Elin forteller om uker med tilpasset fysisk aktivitet, hvile og mye latter og moro sammen med de andre pasientene:

– Det tar litt tid før man kommer inn i opplegget, før man skjønner helheten i det, liksom. Og så tar det tid å endre på tanker og holdninger i forhold til egen kropp og opptrening. Men når prosessen er i gang og man kjenner at det virker! Å! Det er helt utrolig godt!

Hanna smiler og nikker gjenkjennende til det Elin forteller: – Det er en rød tråd i alt som skjer under oppholdet her. Alt henger sammen. Når Elin skulle tilbake til jobben som sykepleier, var det viktig å trene både styrke, støttemuskulatur, utholdenhet og fokusere på god arbeidstrening som er målrettet i forhold til de forholdene hun skal tilbake til. Forflytningsteknikk og andre teknikker som er målrettet mot tunge løft og en både fysisk og psykisk slitsom hverdag. Turer i skog og mark sammen med andre gjør også noe med humøret, har vi sett. Og der kommer utholdenheten inn.

Bra 1 WPYrkesrettet trening 
– At Hanna hadde erfaring innen akkurat samme yrke, var helt avgjørende, forklarer Elin. – Hun kjenner til hverdagen min, til utfordringene og til kulturen i helsesektoren. Hanna hjalp meg ikke bare med arbeidstrening, det handler like mye om å utvikle en bevissthet i forhold til hva som skal til i en hektisk hverdag.

At treningen hadde effekt hersker det ingen tvil om:

– Jeg husker vendepunktet under oppholdet her godt: Var på vei tilbake til rommet mitt etter en lang dag med aktiviteter. Plutselig så kjente jeg at jeg ikke hadde smerter i ryggen lenger! Måtte stoppe opp og kjenne etter. Jeg smilte fra øre til øre resten av dagen. Det var helt utrolig. Jeg hadde jo hatt vondt i ryggen i flere år.

Oppfølging og egentrening
Elin var både motivert og inspirert etter oppholdet på Hernes Institutt:

– Jeg kan ikke få fullrost det nok. Det har betydd så mye for meg. Jeg har tatt med meg både gode treningsvaner og en del av det jeg lærte om hvordan jeg utfører arbeidsoppgavene mine på jobben. Å være i bevegelse er så viktig, jeg benytter anledningen når jeg kan, går trappen i stedet for å ta heis. Slike ting. Jeg har lært meg at det går an å være effektiv, uten å stresse. Rolige bevegelser, smiler Elin og dulter spøkefullt borti Hanna. – Det er ikke bare godt for meg, men for pasientene mine også!

Translate »