Topp med sopp på aktivitetsdag

Onsdag 11. september var det aktivitetsdag på Hernes Institutt. Tema for aktivitetsdagen var sopp – og vi hadde med oss soppsakkyndig Geir Fjeld som guide og kontrollør.

Vi lærte at traktkantarell har “ribber” under hatten

Opplegget ble innledet med en kort og intensiv teoridel. Soppsakkyndig gjorde rede for noen grunnleggende prinsipper for å identifisere sopp, og det ble vist bilder av noen arter vi kunne forvente å finne. En PDF av powerpointen som ble vist ligger til nedlasting her. (PDF-en er 1,3 Mb)

Det ble funnet en del fine kremler av den milde spiselige typen, mye fåresopp, noen fine rimsopp og en hel del traktkantarell. Alle som var med på turen burde nå kunne føle seg trygge på traktkantarellen, og at andre sopper med brune skiver er fy-fy.

Et 30-talls pasienter og et knippe av instituttets ansatte var med på teori og tur. Dermed var det mange hender til å plukke, og det var mange spørsmål under veis.

Det ble da også en bra fangst, med traktkantarell som den store vinneren. At vi samlet fant minst 10 kilo sopp på en drøy times tur er helt sikkert. Det ble gjennomført kontroll og identifisering, før vi satte i gang dugnad på rensingen.

Mange hender hadde plukket sopp, og mange hender måtte til for å rense fangsten.

Da rensingen var unnagjort ble det stekt smaksprøve av “sopp naturell” på instituttets kjøkken: Soppen varmes først opp til den slipper saft/væske – og kokes så inn inn i to-tre minutter. Deretter tilsettes godt meierismør, og soppen varmebehandles ytterligere til den er godt gjennomstekt. Mot slutten av stekingen smakes den til med salt og pepper.

Arbeidsinstruktør Øyvind Nyhuus tilbereder sopp med kyndig hånd. Sopp naturell, med smør, salt og pepper.
Translate »